meie kodu lugu looduslik siseviimistlus

Kolmekümnendatel ehitatud korterist sai õdus ja ajastutruu kodu

21.07.2022
1936. aastal ehitatud maja arhitektiks on Aleksander Vladovski, kes on Eestis planeerinud palju selle ajastu hooneid.

“Meie maja on tolle aja kiirarendusprojekt. Juba remontimise käigus selgus, et seal on tehtud kvaliteedi osas mõningaid mööndusi. Üldiselt on tegemist hästi minimalistliku hoonega,” kirjeldab maja tausta korteriomanik Mari.

Korter jäi omanikele silma kohe algusest peale. “Mina ise olen tegelikult põhimõtteliselt samast kandist pärit ja kui me asusime kuulutusi vaatama, siis antud korter oli meil kohe nimekirjas. Ehk see maja on minu lapsepõlves kogu aeg olemas olnud, seal all oli näiteks kunagi juurviljapood,” meenutab Mari.  

Kuigi alguses olid perel korteri osas väikesed kahtlused, siis pärast plaani valmis joonistamist sai selgeks, et sellest võib saada nende uus kodu. “Kuna kuulutuses olid kaasas vanad ajaloolised plaanid, siis me võtsime seda kui näidet. Mõtlesime oma soovide peale muidugi ka, aga lõpuks jõudsime uue plaanini, mis suures osas taastas seda vana, mida enam alles ei olnud.” 

Seejärel otsustati minna korterit vaatama. “Oli mõnus suveõhtu ja pärast külastust läksime maja esimesel korrusel asuvasse restorani. Muusik esines, tänaval käis melu ja kogu atmosfäär tundus väga mõnus.”  

Sooviti taastada korteri esialgset hiilgust 

Kuna nii eluaseme planeering kui ümberkaudne keskkond perekonnale sobis, otsustati see ära osta ning alustati renoveerimistöödega. Kohe alguses sooviti taastada maja esialgset kuvandit, mis oli üheksakümnendatel ära rikutud. “Korterit remonditi viimati aastal 1997. Kuni selle ajani oli ta püsinud enam-vähem sellisena nagu ta kolmekümnendatel planeeritud oli. Originaalparketti olid saetud augud, põrandaküttetorud sinna sisse veetud ja siis uue põrandaga kaetud. Kõik seinad olid kaetud kipsiga, laed olid mõnes kohas kaetud kipsiga ja originaalsed laedekoratsioonid olid kaduma läinud,” räägib Mari.  

Uutele omanikele tundus õiglane püüda algupärast võimalikult palju taastada. “Meile see maja ajalooline väärtus väga meeldis tegelikult. Samas mõtlesime, et kuidas me saaksime leida kompromissi kaasaegsete ja elukvaliteeti soodustavate lahendustega.” 


Looduslikud viimistlusmaterjalid oli ainus variant laual 

Siseviimistluse juures soovisid omanikud selgelt kasutada lubikrohvi, sest seda oli ajalooliselt antud ruumides kasutatud. “Mingit muud varianti meil isegi laual ei olnud. Kuna algupäraselt olid seinad kaetud lubikrohviga, siis seda me tahtsime kindlasti taastada,” selgitab Mari.  

Wanawiisi ehituseni jõuti läbi soovituste. “Soovisime saada hinnapakkumisi ja siis meile anti nimekiri soovitustest. Wanawiisi oli tegelikult nimekirjas kõige viimane, kelle käest me pakkumise võtsime. Malvo vastas meile kiiresti ja tegi väga konstruktiivse, põhjendatud pakkumise.”  

Koostöö Wanawiisi ehitusega oli Mari hinnangul igati abistav ja tore. “Malvo andis kogu protsessi vältel väga palju nõu ja konsulteeris, kuidas ühte või teist asja lahendada. Kui me algselt arvasime, et kogu vana krohvi ei tulegi maha võtta, siis tegelikult oli selles krohvis nii vähe sideainet, et sellega polnud enam midagi teha. Malvo selgitas meile kõik sammud ära. Selles suhtes oli see ka meile väga õpetlik. Koostöö ja lõpptulemusega jäime väga rahule.” 

Lubikrohvi on kasutatud maja tellismüüridel nii esikus, magamistubades, kontoritoas ja elutoas. “Krohvitud seinad on väga hästi vastu pidanud ja meile väga meeldib nende naturaalne ilme. Krohvitud seintest värvisime ära ainult ühe. Meile meeldib, et krohvi viimistluskiht mõjub nii orgaaniliselt ja koduselt.”  

Kolmekümnendate stiil sai Marile nii hingelähedaseks, et ajastuhõngu püütakse edasi anda ka korteri sisustusega. “Kuna vana mööbli vastu oli mul huvi eelnevalt olemas, siis tundus loogiline ka selles osas sama stiiliga minna. Mingeid asju oleme jõudumööda lisanud, näiteks kolmekümnendate funk stiilis kirjutuslaua, sest see tundus väga hästi siia sobivat.” 

Oma kindlat lemmikut kohta Maril korteris polegi. Pigem naudib ta kodu terviklikkust. “Siin on iga koht väga kallis. Igas ruumis on hea tunne. Alates sellest, et vannitoas saime täita oma suure unistuse, milleks oli aknaga vannituba. Kõik kokku töötab väga hästi ja ma tunnen ennast kogu aeg nii mõnusalt,” on naine rahul.  

Kirjuta meile

Broneeri konsultatsioon ja leiame koos sobiva lahenduse ning tegevuskava.

Wanawiisi ehitus OÜ
registrikood: 14087192
KMKR: EE101981277

info@wanawiisiehitus.ee
+372 5598 4268

${item.title}

Oma veebilehel kasutame küpsiseid. Küpsised aitavad analüüsida veebiliiklust ning annavad meile statistilist teavet.