meie kodu lugu looduslik siseviimistlus

Perekond Ruubel elab väärikas 1939. aastal ehitatud puitmajas

21.07.2022
Põline pärnakas Runo Ruubel elab tänasel päeval oma perega Pärnus, 1939. aastal ehitatud kortermajas, milles kunagi asus pagaritöökoda.

Ise lapsepõlves sisuliselt samas kandis elanud mehe jaoks on praegune elukoht lisaks miljööväärtuslikule asukohale seotud ka heade mälestustega.  

Õiget kohta, kuhu kodu rajada, otsisid Ruubelid ligi kümme aastat. “Me lihtsalt ei leidnud Pärnus seda kohta, kuhu uus kodu rajada. Kõikidel uusehitistel olid meie jaoks omad puudused. Selle korteri puhul tajusime kohe, et siin on midagi peidus. Esiteks meeldis meile asjaolu, et tegemist on ajaloolise majaga, kus on elanud mitmeid huvitavaid inimesi. Nõukogude ajal tegutses siin esimesel korrusel näiteks pagaritöökoda ja hiljem elas siin majas ka Koidula kooli direktor. Samuti rääkis korteri kasuks selle suurus,” räägib Runo kelle sõnul soovisid nad elukohta, mille pindala jääks 100 ruutmeetri kanti.  

Vaatamata korteri toonasele seisukorrale, tundis pere, et tegemist on potentsiaalselt nende uue koduga.  

“Tegemist on 1939. aastal ehitatud majaga ja nagu nii vanade hoonete puhul ikka, oli ka siin originaalselt planeeringut erinevatel ajastutel muudetud ja iga muutmisega oli lisandunud üks kultuurikiht. Need tõmmati kõik maha. Esiteks tulid välja imelised peegellaed ja meie esimene nõue oli kohe, et need peaksid säilima.” Muinsuskaitse nõuete kohaselt tuli kasutada ka korteri originaalseid, 1939. aastast pärit uksi.  


Kuna korter sai täielikult tühjaks tehtud, jäi Ruubelitel sisuliselt täielik vabadus oma uut kodu kujundama hakata.  

“Mu arhitektist sõber andis nõu, et millised seinad on kandvad ja peaksid kindlasti jääma ning sealt hakkasime juba põhjalikumalt planeerima. Ma arvan, et see ise planeerimise rõõm ja vana maja hõng teevadki antud korteri tänasel päeval meie jaoks koduseks.”  

Looduslikud materjalid sobituvad ajastuga

Metsakasvataja haridusega Runole on naturaalsed materjalid alati hingelähedased olnud ja nii sooviti korteri taastamisel võimalikult palju kasutada puitu ja looduslikku krohvi. Viimane sobis ideaalselt kokku ka päästetud peegel lagedega. 

Lubikrohvi on Ruubelite elamises kasutatud sisuliselt kõikides ruumides. Wanawiisi tegi nende kodus lubikrohvi nii mustale laudisele kui ka Fermacell plaadist pinnale. Kasutatud on mitmeid erinevaid tehnikaid nii elutubades, koridoris ja WC-s. Ainult Runo kabinetis pole seinad krohvitud, sest neid katavad raamaturiiulid.  

Oma valikuga on peremees siiani jäänud väga rahule. “Krohvitud pinnad väga hästi vastu pidanud. Mõnes üksikus kohas on vaevumärgatavad mõrakesed, aga põhimõtteliselt on ta ikkagi palju paremini vastu pidanud kui igasugused kipsid ja kipsi peale tehtud asjad.” 

Wanawiisi ehitusega kulges korteriomanikul koostöö väga ladusalt. “Kõik ebatäpsused, mis aastatepikkuste muudatuste jooksul tekkinud olid said väga kiiresti ja korrektselt lahendatud. Koostöö sujus väga hästi ja kindlasti kasutaksin Wanawiisi teenust ka tulevikus. Jäime väga rahule.”   

Kirjuta meile

Broneeri konsultatsioon ja leiame koos sobiva lahenduse ning tegevuskava.

Wanawiisi ehitus OÜ
registrikood: 14087192
KMKR: EE101981277

info@wanawiisiehitus.ee
+372 5598 4268

${item.title}

Oma veebilehel kasutame küpsiseid. Küpsised aitavad analüüsida veebiliiklust ning annavad meile statistilist teavet.