praktikakogemus

Wanawiisi meeskonnaga liitus savikrohvija Taanist

15.05.2023
Alexander Tjelum Winther ühines Wanawiisi meeskonnaga 2021. aasta alguses. Kahe ja poole kuu jooksul osales ta Tallinnas savi- ja lubikrohvi töödel ning käis ka talvises Kihnus savikrohvimas. 

Alexanderi lugu

Minu nimi on Alexander ja ma olen 27-aastane savikrohvile spetsialiseeruv Taani käsitööline. Oma kahekümnendad eluaastad sisustasin erinevate traditsiooniliste käsitöövõtete ja säästlike ehitusviiside õppimisega. Juba oma teekonna alguses hakkasin armastama savikrohviga töötamist ja meisterlikkust, mis võimaldab looduslikust materjalist kauneid pindu voolida. Minu suurim probleem seisnes aga taolise meisterlikkuse õppimiseks vajalike võimaluste nappuses - Taanis ei leidu nimelt ühtki savikrohvile keskenduvat ametlikku õppekava. Seetõttu pöörasingi oma pilgu Eesti poole. 

Mulle olid silma jäänud UKU imelised savi- ja lubjatooted, mida valmistatakse Eestis ning eksporditakse ka Taani. Võtsin ettevõttega ühendust, uurimaks neilt meistrite kohta, keda  võiks külastada ning kellelt saaks õppida. Nende esimene soovitus oli Malvo ja Wanawiisi. Kontakteerusin Malvoga ning leppisime kokku, et lähen talvehooajal tema juurde kaheks-kolmeks kuuks praktikale, kuna sel ajal on krohvitöid kõige rohkem. Malvo oli suurepärane võõrustaja, ülemus ja õpetaja ning korraldas mu majutuse kogu praktikaperioodi jooksul. Ta võttis mu oma meeskonda, hindas kiirelt mu oskusi ja leidis sobiva keerukusega tööülesandeid. See tähendas mulle pidevat väljakutset, kuid samas vabadust liialt kõrgetest ootustest.  

Mind üllatas Malvo efektiivsus ja tähelepanelikkus detailide suhtes ning ma õppisin tema mõtteviisist, protsessidest ja tehnikatest väga palju. Kõige olulisem asi, mis ma praktika jooksul õppisin, oli süsteemne töö kvaliteetse lõpptulemuse saavutamiseks. Lisaks inspireerisid mind Malvo korraldatud kohtumised teiste erialal tegutsevate inimestega. Mõistsin, kui palju koostööd Eesti meistrid ja materjalitootjad omavahel teevad ning kuidas selline võrgustik neid kõiki toetab. 

Praktika oli minu jaoks väga inspireeriv ja midagi taolist üritan ma kindlasti ka Taanis luua. Ma leian, et Eesti ja Wanawiisi külastamine on üks mu õpiteekonna olulisemaid kogemusi. Kuigi kahe ja poole kuuga ei saa heaks meistriks, muutis nähtu ja kogetu mu mõtteviisi seoses oma erialaga ning inspireeris mind ettevõtlusega alustama ja mõttekaaslastega kontakte looma. Igaühele, kes tunneb kirge käsitöö ja saviehituse vastu, soovitan Eesti ja Wanawiisi külastamist – olenemata sellest, kas tegemist on algaja praktikandi või kogenud käsitöölisega, kes otsib inspiratsiooni ja uusi kogemusi. 

Kirjuta meile

Tule praktikale või liitu Wanawiisi meeskonnaga.

Wanawiisi ehitus OÜ
registrikood: 14087192
KMKR: EE101981277

info@wanawiisiehitus.ee
+372 5598 4268

${item.title}

Oma veebilehel kasutame küpsiseid. Küpsised aitavad analüüsida veebiliiklust ning annavad meile statistilist teavet.